Cuprum, Koper

Koper is een mooi metaal om te zien. Maar het is ook een geneesmiddel voor de spijsvertering, de nieren en een middel tegen kramp. Koude voeten worden warm door ze met koper in te wrijven. Hoe kan koper zo werken?
Dit wordt begrijpelijk door het metaal te bestuderen.

Kleur en Warmte
Koper is naast goud het enige gekleurde metaal. Het heeft een warme kleur, een soort roodoranje. Verwarmingsbuizen en waterleidingen zijn nogal eens van rood koper. Er bestaat ook geel koper, het zg messing. Dat is een legering met zink. Messing kan bij een bepaalde hoeveelheid zink goudkleurig zijn. In de middeleeuwen werd messing ontdekt en soms als goudvervalsing gebruikt. Rood en geel koper zijn mooi om te zien, en om die reden altijd al voor siervoorwerpen gebruikt.

koper4255web2

Koper met 10% tin geeft brons. Brons staat aan het begin van iedere cultuur. Het was het eerste harde metaal, dat heel geschikt was voor wapens en gereedschappen. Brons is heel hard en klinkt daardoor ook mooi: klokken zijn van brons. De waarde van brons komt tot uitdrukking in het gebruik van bronzen munten; bij een wedstrijd is de medaille voor de derde plaats van brons.

Groei stimuleren of remmen
Deurknoppen waren vroeger vaak van messing. Ze waren niet alleen mooi, maar ook ontsmettend: bacteriën gaan dood van koper of messing (tegenwoordig zit er helaas een synthetisch laagje over het messing). Een bronzen of koperen munt in bloemenwater remt de groei van bacteriën en algen. Maar voor hogere dieren is koper gunstig voor de groei en het gewicht; bij kopergebrek worden de dieren mager. Voor de mens is koper een noodzakelijk sporenelement. Het is o.a. nodig voor de bloedvorming. In oesters, noten, en lever zit veel koper. Bij een chronische overdosis gaat koper vooral in lever, hersenen en nieren zitten.

Kleur en ziel
Een koperen voorwerp is niet alleen mooi om te zien, maar ook prettig om te voelen. Het voelt warm aan, terwijl bijv. ijzer koel aanvoelt. Koper geleidt warmte heel goed. Ook stroom wordt goed geleid, in een elektriciteitssnoer zit koperdraad.
Koperertsen en mineralen zijn uitgesproken kleurrijk. Hier zijn de meest bonte en sterke kleuren van het mineralenrijk te vinden. Groen en blauw, geel en purper, alle kleuren van de regenboog zijn er. Zoals bloemen kleur aan het leven geven, zo doen koper mineralen dat eveneens. Koper heeft ook met het kleurrijke van de menselijke ziel te maken.

koper4287minweb2

Venus en Mars
In de menselijke psyche heeft het koper ook zijn uitwerking. Mensen die iets met koper hebben zijn kunstzinnig, fijngevoelig, en letten erop dat de dingen mooi moeten zijn. Het zijn vaak vrouwen, want koper is een ‘vrouwelijk’ metaal dat met de planeet Venus van doen heeft. Het teken van Venus is een cirkel met een kruis eronder . Het teken van mars, de planeet van het ijzer een rondje met een schuine pijl erop, is het mannelijk teken. Deze twee planeten horen bij elkaar net als man en vrouw, en zijn tegelijkertijd in veel kwaliteiten tegengesteld aan elkaar (net als man en vrouw). Het vrouwelijke element is meer ontvangend, luisterend, het mannelijke meer handelend, zich uitsprekend.  In het menselijke zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen; en het is een goed streven als de man vrouwelijke eigenschappen ontwikkelt en omgekeerd de vrouw mannelijke eigenschappen.
Koper en ijzer hebben dus veel uitgesproken tegenstellingen.In de techniek worden ze vaak juist vaak samen gebruikt. IJzer daar waar een apparaat sterk moet zijn, koper waar het mooi mag zijn.
Koper heeft verder een eigenschap die erg handig is voor de instrumentenmaker: koper (of messing) voegt zich; het metaal ‘pakt’ ,bijv. waar iets aangedraaid moet worden. IJzer is hard en stug en moet precies passen, anders gaat het niet.
Koper is verder zeer goed smeedbaar.

Koperwerking in de mens
Hoe koper nu in het menselijk organisme werkt, is niet zonder meer uit bovenstaande af te leiden. Het is meer zo dat het er bij past. Allereerst werkt koper in homeopatische verdunning regulerend voor de gehele stofwisseling.
Het belangrijkste koper orgaan is de nier. In de nier vind uitscheiding van water plaats in de zin van urine productie. In de bijnier vindt een sterke opbouw plaats door anabole (opbouwende) steroïden, hormonen als cortison en prednison.  Hier is de opbouwende koperwerking herkenbaar.
Een orgaan waar homeopatisch koper ook sterk werkt, is de lever. Daar vindt opbouw van vele bouwstoffen, met name eiwitten plaats. Koper helpt bij de opbouw, bij de vorming van eiwitten.
De lever heeft zijn aanvoer vanuit de darmen via de aderen, medisch ‘venen’ genoemd. De ‘venen’ hebben iets met’ ‘Venus’ te maken, en bij spataderen wordt dan ook een lotion met cuprum = koper gebruikt.

Tot slot is er een belangrijk koperfenomeen en dat is de kramp. Waar koper niet evenwichtig werkt, daar ontstaat kramp. Dat kan bijv. in de darmen zijn (spastische darm), of in de longen (astma of kinkhoest). Dan werkt een goed gedoseerde koperverbinding ontkrampend, bijvoorbeeld in de vorm van Cuprum aceticum, of als koperzalf. Bij koude voeten geeft een koperinwrijving warmte en ontkramping.

 

 

Huib de Ruiter