Oorontsteking

Oorontsteking

Kinderen hebben wel eens een oorontsteking. Oorontsteking is vaak een complicatie van een verkoudheid. Het keel- neus- en oorgebied heeft een zekere samenhang. Zijn de slijmvliezen in neus en keelgebied ontstoken dan kan ook het oor mee gaan doen. Het trommelvlies wordt rood en pijnlijk en de holte achter het trommelvlies kan vol met vocht en slijm en pus komen te zitten. Soms breekt het trommelvlies door, een trommelvlies perforatie, en dan komt het bus en vocht uit het oor lopen. Dit heet een loop oor. Dan vindt men op het kussen gele vlekken. Het voordeel is dat de pijn vaak is verdwenen, en het nadeel is dat het weken kan duren voordat het hersteld is.

Symptomen
Een oor ontsteking geeft flinke pijn. Het jonge kind wat het nog niet kan vertellen huil flink en grijpt vaak naar één oor. Trekt men voorzichtig aan het oor, dan is dat meestal pijnlijk. Als het kind gaat liggen, gaat het vaak huilen. Liggen doet pijn omdat de bloedsomloop dan iets meer druk geeft op het oor. De nachten zijn dan ook vaak onder rustig. Met name de eerste twee nachten is een kind met een oorontsteking regelmatig wakker en kan flink huilen. Daarna komt er verbetering en met een week is een oorontsteking meestal genezen.

Oorzaken
Om een ontsteking is dus vaak een complicatie van verkoudheid. Directe kou op de oren kan funest zijn. De oren bedekken met een muts is belangrijk.
Maar een kind hoort ook in zijn geheel warm te zijn. Bij afkoeling ook van armen of benen, werkt dat door op de slijmvliezen. Die koelen af, de bloedsomloop wordt minder, en de immuniteit wordt ook minder. Kinderen spelen bijvoorbeeld op een koude vloer, en hebben dat zelf niet door.
Maar met name op de fiets of in de buggy moet het kind extra goed beschermd worden tegen de kou. De ouder beweegt en wordt warm, maar het kind niet!
Sommige kinderen hebben vaak last van oorontsteking. Men spreekt wel van orenkinderen. Belangrijk is om door te krijgen in welke situaties steeds weer oorontsteking opkomt, en deze situaties vervolgens te vermijden.

 

P1110960

Wat te doen.
Voor een oorontsteking bij kinderen zijn er goede middelen, bijvoorbeeld Apis belladonna cum mercurio (Wala, 3-4 x daags 4 korrels), of Levisticum radix (Weleda, 4x daags 5 druppels).
Voor flinke pijn en onrustige nachten kan men eventueel paracetamol geven, met als nadeel dat het de koorts drukt. Koorts is het middel voor het lichaam om te genezen, het doodt virussen en bacteriën. In plaats van paracetamol kan men ook kamille-zetpillen geven.
Bekend is wel dat ui goed kan werken bij verkoudheden en oorontsteking. Men kan die gunstige werking versterken door een uienwatje: uiensap op een watje druppelen en dat watje, vrij nat, in het oor doen. Hoe maakt men zo’n uienwatje? Soms kan men uit een verse ui zo het uiensap knijpen. Maar meestal is er de knoflookpers voor nodig. En dan nog kan het zijn dat ik dan meer brei dan sap tevoorschijn komt. Dan kan een stukje keukentissue als filterpapier helpen.
Het uienwatje laat men gewoon zitten in het oor. Het droogt vanzelf op.
Voor het oog is uiensap agressief, maar voor het oor is het een weldaad. Het werkt ontstekingswerend en pijnstillend.

 

Preventie.
Verkoudheid is vaak de aanleiding tot een oorontsteking. Een gezond kind mag 4-5 maal in een winterperiode verkouden zijn. Dat is min of meer normaal. Kinderen die op een kinderdagverblijf komen hebben veel meer kans op infectie’s verkoudheden. Men kan een middel geven wat de weerstand tegen verkoudheid verhoogd: Kinfludo korreltjes van Weleda. Als preventie eenmaal per dag 5 korreltjes, bij verkoudheid 5-6 maal per dag. Met dit middel wordt ook de kans op oorontsteking minder.
Maar alert zijn dat het kind goed warm blijft ook heel  belangrijk.
Zo rond het zevende jaar komt het kind in een nieuwe gezondere periode, en gaan de oorontstekingen meestal over.

Huib de Ruiter