Argentum, zilver

Zilver

Zilver is mooi om te zien, en wordt daarom vaak voor sierraden gebruikt.
Het is een edelmetaal: het roest niet.

Het is daarmee ook kostbaar, en daarom zijn er zilveren munten.
Sommige zalven voor brandwonden bevatten ook zilver. En zilver heeft nog meer eigenschappen die medicinaal kunnen werken. Het helpt bv. bij menstruatieklachten, onvruchtbaarheid en bij ondervoeding.

 

Zilver heeft een verwantschap met de maan. Zoals goud bij de zon hoort, zo hoort zilver bij de maan. In de herfst en de winter wordt de maan steeds meer zichtbaar. De dagen korten en de nachten zijn steeds langer. De maan hoort bij de nacht.
Zoals zomers de zon overheerst, is ‘s winters de maan overheersend.
De maan heeft haar eigen ritme, de ‘maan’d. In de mens vinden we dit ritme terug in de menstruatie, vroeger ook wel de ’maanstonde’ genoemd. De menstruatiecyclus heeft te maken met de maancyclus aan de hemel. Het baarmoederslijmvlies groeit iedere maand aan, en verdwijnt dan ook weer. Aan de hemel zien we het groeien van de maan en het weer afnemen en verdwijnen. Als de menstruatiecyclus klachten geeft, bv. premenstruele klachten (dwz pre= vóór de menstruatie), dan is zilver in homeopathische vorm een mogelijkheid ter verbetering. Ook bij
verminderde vruchtbaarheid is een zilverpreparaat een mogelijkheid.
Met een zwangerschap wordt duidelijk wat voor sterke groeikrachten in het baarmoedergebied mogelijk zijn. Het embryo groeit soms zo hard, dat het in een week in gewicht verdubbeld is. Dat kan onder invloed van de maankrachten.
Bij de geboorte van het kind werd vroeger wel een zilveren beker of een zilveren rammelaar gegeven. Zilver past bij de geboorte en het nieuwe leven.
Het jonge kind groeit de eerste maanden als kool.
De enige voeding is moedermelk. Het is een soort oervoeding. Moedermelk heeft maan- oftewel zilverkwaliteiten.

Zilver stimuleert voeding en groei. Bij ondervoeding of bij vertraagde groei kan zilver als geneesmiddel helpen. Voeding in algemene zin ondersteunt de groei, de opbouw en het herstel van het lichaam. Het boerenleven op het platteland heeft een gezonde, voedende kant. Bleke stadskinderen kunnen heel goed gebaat zijn bij een vakantie op het platteland, om zodoende weer wat kleur en vulling te krijgen. Verblijven in de natuur heeft dit voedende voor de mens, en voor de gehaaste en gestresste mens van deze tijd is het eigenlijk noodzakelijk regelmatig de natuur op te zoeken. Het verzorgen van een tuin kan ook heel voedend werken. Mensen die zilverkwaliteiten in zich hebben, voelen zich vaak aangetrokken en verbonden met de natuur, met planten en dieren enz. Ze zijn goed in verzorgen verzorgen, hebben ‘groene vingers’.

Zilver staat ook voor het moederlijke, voor het krijgen en het voeden en verzorgen van een kind. Rond iedere geboorte van een kind is er een bijzondere sfeer, een niet alledaagse sfeer van zuiverheid en lichtheid, alsof we iets van het hogere in de wereld mogen beleven.

De maan aan de nachthemel spiegel het zonlicht. Nu wordt een spiegel ook met zilver gemaakt. Zilver spiegelt heel goed. Een spiegel maakt het mogelijk onszelf te zien. Dat heeft heel gewone praktische kanten, maar het ondersteunt misschien ook onze ijdelheid. Het helpt ons ook om zelfbewuster te worden. Zelfbewustzijn maakt ons eigenlijk pas tot mens, en schept de mogelijkheid zichzelf te ontwikkelen. Het leidt ertoe, dat we niet alleen onszelf steeds beter begrijpen, maar ook de ander leren begrijpen en respecteren.  Zo heeft zilver een voedende kant maar wekt ook het zelfbewustzijn.

Zilver brengt voeding  bij vermagering, groeistoornissen, bij anorexia. Zilver wekt leven, helpt bij onvruchtbaarheid, menstruatiepijn en cyclusstoornissen. Het helpt om na shock de ziel weer met het lichaam te verbinden. Oude trauma’s kunnen met het moederlijke zilver alsnog verzacht worden. In de therapie wordt de Latijnse naam gebruikt: Argentum.

 

Huib de Ruiter