Corona artikelen

 

27-3-20 Corona nuchter bekeken:

WAAROM DIE BANGMAKERIJ?
Angst is een slechte raadgever
Verreweg het grootste aantal nieuwsartikelen in de media is Corona gerelateerd. Wat de media doen gaat veel verder dan ons alleen maar informeren. De media jaagt de hele bevolking angst aan. Misschien is dat niet het beleid, het effect is dat zeer zeker wel. En is dat nodig? Dat is nog maar de vraag. Eigenlijk niet, eerlijk gezegd.
Voorop gesteld, het coronavirus is een serieus probleem en er gaan mensen dood. We moeten maatregelen nemen om het in te dammen en verspreiding proberen te beperken. Ook de mensen die denken dat het niet voor hen geldt moeten respect en fatsoen opbrengen voor op zijn minst het gevoel van veiligheid van anderen. En dat betekent wat meer afstand bewaren en wat hygiënischer leven dan je normaal al zou moeten doen. Maar we moeten niet overdrijven!
80% VAN DE NIEUWSARTIKELEN IS CORONA-GERELATEERD. WORDT JE ER WIJZER VAN? NEE; WORDT JE ER BANG VAN? JA!
Niet overdrijven? Is dat niet een boude uitspraak? Welnu, in de mainstream media kom je niet of nauwelijks artikelen tegen die een beetje nuchterheid in de corona kwestie brengen. Alleen maar meldingen hoe veel doden en besmettingen er vandaag weer bij zijn gekomen. Ook experts die pleiten voor een lockdown. Die experts hebben vast wel verstand van virussen, maar kunnen zij de sociale, maatschappelijke en economische consequenties overzien? Je mag verwachten van wel maar dat blijkt nergens uit. Een lockdown is het laatste dat we moeten willen. Dat is veel erger dan het potentiële gevaar van het corona virus zelf.
Massaal ophokken is heel slecht voor onze gezondheid en richt veel psycho-sociale schade aan. Wat wel goed is, is de buitenlucht. Ga gerust naar het park, het bos of het strand. Maar niet massaal en houd wel afstand tot anderen, let daar vooral op bij de in- en uitgang (trechtervorming). Ga dus gerust naar buiten want dat is om minstens 3 redenen gezond: frisse lucht, beweging, en zonlicht. Dat zonlicht is heel belangrijk vanwege de vitamine D, dat een sleutelrol vervult bij je immuniteit, je weerstand. En dat is de sleutel in de strijd tegen corona, je weerstand.
Wat de media doen is de bevolking bang maken. Maar daar krijgen mensen stress van, en stress is heel slecht voor je weerstand. Dat moet je niet op je geweten willen hebben.
‘Het Coronavirus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk’, is een quote van de heer Tedros van het WHO, de Wereld Gezondheidsorganisatie. ‘Maar het is in sommige gevallen wel degelijk dodelijk’, zegt hij ook. Dat geldt echter voor een beperkte groep. Nog steeds erg, maar tijdens influenza epidemieën van recentelijke jaren kwamen er meer mensen om dan nu.
Is het dus niet zo erg, valt het allemaal wel mee? Dat ook weer niet, we moeten er wel serieus mee om gaan. Maar de situatie is aardig complex. En ondanks dat de media ons overladen met corona-gerelateerde berichten worden we er niks wijzer van. Enige achtergrond, nuance of nuchtere verstandige informatie wordt niet gegeven.
Waarom eigenlijk niet? Zit daar soms een strategie achter? Je zou het haast denken. Straks als we het coronavirus een beetje onder controle hebben moeten we daar maar eens een nationaal debat over voeren. Want het is heel kwalijk dat de media ons zo slecht informeren en de boel zo opfokken. Dat kan in een modern democratisch land echt niet!
En de politiek? Eigenlijk het zelfde. Er komen vanuit de overheid ook geen nuchtere berichten. Men sluit een lockdown niet uit. Sommige politici vragen er zelfs om. Waarom neemt de regering nu zulke ingrijpende maatregelen en twee jaar geleden niet, toen er 9.400 mensen extra aan de griep overleden. Dat is in de betreffende periode ook 75 doden per dag, maanden achter elkaar, en toen ging het normale leven gewoon door. Zonder extra maatregelen. En dan roepen de kranten dat er vandaag weer 43 extra coronadoden bijgekomen zijn. Ja dat is erg, maar er gaan in Nederland sowieso iedere dag ongeveer 400 mensen dood. En wanneer iemand aan het coronavirus sterft is er vrijwel altijd een andere aandoening die meespeelt, corona is het laatste zetje. De werkelijke doodsoorzaak is dan eigenlijk een combinatie van factoren. Of zeg maar gewoon ouderdom. Maar wat zegt dat over het gevaar van het coronavirus voor de maatschappij?
Daar zouden zowel de overheid als de media wel wat meer informatie over geven. En daar moeten we met zijn allen, als bevolking, vrij over kunnen discussiëren, zonder in de sfeer van angst te blijven.
ANGST IS EEN SLECHTE RAADGEVER
Als zowel de overheid als de media ons in een staat van angst brengen, hoe kwetsbaar zijn we dan als bevolking? De meerderheid van de bevolking laat zich zo te zien behoorlijk beïnvloeden. We laten ons op een ongekende manier onze vrijheid inperken. Waarom?
Het wordt tijd dat we wat realistischer omgaan met de corona kwestie. We moeten het niet bagatelliseren, we moeten iedereen in zijn of haar waarde laten, maar we moeten ook gewoon allemaal verder met ons leven. Deze angst maakt heel veel kapot en dat is echt buitenproportioneel!
……..
Belangrijk is dat u vooral uw eigen mening en opvatting vormt. Maar dan wel op basis van juiste en volledige informatie. Die krijgt u helaas niet van de media en de overheid. Maar wij helpen u daarbij.
STAY STRONG!
Deze boodschap is omwille van privacy redenen anoniem.
dd. 24 maart 2020