Griep

Griepmiddelen
Om griep te voorkomen én om de griep goed door te komen is er een antroposofisch geneesmiddel, INFLUDO genaamd, te koop bij de drogist  of -met recept- bij de apotheek.
Bij een opkomende griep kan men dit middel intensief innemen en daarmee kan ziek worden niet zelden voorkomen. Het is een middel dat de virusweerstand verhoogt.

De dosering van Infludo is afhankelijk van situatie en weerstand.
Heerst er griep bij mensen om u heen maar bent u nog niet ziek: 3 x daags 12 druppels.
Beginnende griep: begin met ieder uur 12 druppels, na 1e dag om het uur.
Gewone preventie: 1 x daags 12 druppels.
Voor kinderen is er Kinfludo. Dosering als bovenstaand, waarbij 1 druppel = 1 korreltje.

Verschijnselen van griep
Griep begint vaak met verkoudheid, rillerigheid en hoesten. Dan kan de koorts snel stijgen, eventueel gepaard gaande met koude rillingen. De keel en luchtwegen voelen branderig.  Indrukken van licht en geluid worden slecht verdragen. Typerend voor griep is dat spieren, gewrichten of botten pijn doen.  Soms is er ook hoofdpijn, of diarree.
Dat krachtige begin van griep zit overigens ook in het woord ‘griep’. Het woord griep heeft te maken met ‘grip’of ‘greep’ (in het Frans: ‘griffe’ = klauw). Je wordt in de greep, in de klauw genomen.
Een goede griep duurt een week, maar griep kan ook 3 dagen of 2 weken duren, al naar gelang de eigen weerstand, de leeftijd en ingenomen medicijnen. Een beruchte complicatie is een longontsteking. Dan verergert na enige dagen het beeld, het hoesten neemt toe, er is pijn bij het hoesten vaak asymmetrisch op de rug, en er ontstaat toenemend kortademigheid.
Verkoudheid en griep liggen op één lijn. Verkoudheid meer in het hoofdgebied, griep meer in het hele lichaam.

Griepepidemie
De vorige winter greep een pittige griep om zich heen, waarbij mensen flink ziek waren en de nasleep lang lang kon duren. Er was zelfs spraken van een griepepidemie, het aantal zieken ligt dan boven de epidemiologische grens van 50 per 100.000. Ook dit jaar is er een epidemie, maar de griep is minder zwaar dan vorig jaar.

Verdere griepmiddelen
In overleg met de huisarts kunnen naast Infludo de volgende middelen ook ondersteunen:
Voor ouderen of mensen met verlaagde weerstand:
Primula Onopordon is een middel ter ondersteuning van hart en bloedsomloop, en daarmee zeker voor ouderen van belang. Dosering: preventief 1 x daags 12, bij griep 3 x daags 12 druppels.
Ferrum sidereum, het meteoriet-ijzer is ook toepasselijk bij griep.
Het bevordert de algemene weerstand, geeft evenwicht en sterkt de bloedsomloop.
Dosering: 3-6 x daags 12 druppels.
Een variant op Ferrum sidereum  is Pallasiet een bepaalde meteoriet, maar dat is helaas niet meer verkrijgbaar. Omdat een schijfje Pallasiet zo mooi is, hieronder toch een foto.

 

Wat verder te doen bij griepklachten:

Koorts
Koorts is een belangrijk wapen van het lichaam om virussen en dus ook griep te bestrijden. Eén graad hogere temperatuur brengt het virus met een factor 10 terug. Dus onderdruk de koorts niet met Paracetamol. Mocht de koorts erg hoog worden en naar het hoofd stuwen dan kan men citroensokken of citroen-onderbeenwikkels toepassen. Veel ouders van jonge kinderen weten hoe goed dat werkt. De overvloedige warmte in het hoofd zorgt voor onrust en verwardheid. De warmte wordt naar de benen afgeleid. (voorwaarde is wel dat de voeten warm zijn. Is dat niet het geval geef dan korte tijd een kruik bij de voeten. De warmtestuwing naar het hoofd zal afnemen).

Voor kinderen met hoge koorts: citroensokken:
Neem een kom met water met de temperatuur die iets lager is dan de lichaamstemperatuur.
Snij een (biologische) citroen door onder water en snij de citroen daarna stervormig in. Druk de citroen uit. Doop de katoenen sokken, die ruim voet en onderbeen bedekken, in het citroenwater en wring ze uit. Doe ze aan met daaroverheen een wollen sok en pak de onderbenen in met een handdoek. In plaats van sokken eventueel een katoenen doek gebruiken.
Laat de sokken zitten totdat ze warm en droog zijn, maar niet langer dan 20 minuten.
Dit mag 2 of 3x herhaald worden, maar het hele wikkelproces mét herhalingen niet langer dan 60 minuten laten duren.
De gewenste effecten zijn: afname van onrust, rustige slaap, rustiger ademhaling, patiënt voelt zich beter, de koorts is mogelijk iets gezakt.

Eventuele complicatie: volle holten en holteontsteking
De volle holten veroorzaken hoofdpijn. Ter verlichting helpt dagelijks stomen met kamille. Het vastzittende slijm komt in beweging.
Doe een handvol Kamille in een kom en giet er kokend water op. Wacht tot de ergste hitte voorbij is. Hang er zodra de warmte aangenaam is een 5-10 minuten boven met een handdoek over het hoofd en de kom. Adem diep in en uit. Stop zodra het niet meer aangenaam warm is. Zorg dat je na het stomen geen kou vat.
Aanvullende medicatie:
Hepar sulfuris calcareum D4 4x daags 1 theelepel (recept nodig)

Keelpijn
Neem regelmatig een lepeltje honing.
Weleda heeft een keelspray met salie om keelpijn te verlichten.
Pyriet/Zinober 4 x daags 3 tabletten per recept

Hoesten
Hoesten heeft een functie. Het maakt je luchtwegen schoon, brengt het slijm naar buiten.
Pyriet/Zinober 4 x daags 3 tabletten en/of Infludo 4 maal daags 12druppels.
Thijmsiroop van Weleda zorgt voor makkelijker ophoesten.
Codeïne per recept vermindert de hoestprikkel: alleen bij flink hoesten om te kunnen slapen, of als er uiteindelijk een hardnekkige droge prikkelhoest is ontstaan.
Om lucht te krijgen ’s nachts kun je een doorgesneden ui naast je hoofdkussen leggen.

Herstellen
Sleedoornelixer van Weleda geeft het lichaam weer kracht en energie.
2x daags 1 eetlepel.
En verder geldt hetzelfde als bij de preventie.

Oorzaken van griep.
De griep wordt niet veróórzaakt door een virus. In dat geval zou iederéén griep krijgen. Virussen en andere lagere levensvormen als bacteriën en parasieten, hebben een voedingsbodem nodig. Dat merkt men in de laboratoria, waar men uitgekiende voedingsbodems moet maken om bijv. virussen te kweken.
Hoe maakt een mens zich tot voedingsbodem voor het griepvirus? Vroeger dacht men al dat het een invloed van de sterren was: influenza= invloed, namelijk van de sterren. Later sprak men van “una influenza di freddo”: invloed van de kou. Dat herkennen wij nog: kou vatten kan een verkoudheid tot gevolg hebben, of, in het verlengde daarvan, een griep. Te koud zijn geeft toch al het gevoel niet lekker in het vel te zitten. Dat is vooral merkbaar bij het warm worden: dan voelen we ons weer ‘mens’. De kou heeft echter ook niet op iedereen vat. Daar is nóg iets voor nodig. We zijn kwetsbaarder voor kou vatten zodra we vermoeid zijn. En dan is er nog een andere vorm van kou: stress in al zijn vormen. Drukte, haasten, geen rustpauzes houden, eenzijdige intellectuele belasting, een slechte en korte nachtrust zijn ongunstig; die geven de stofwisseling en de bloedsomloop geen kans het lichaam warm te houden en voldoende te voeden. Er ontstaat een kou en daarmee een voedingsbodem voor een (griep)virus.

Preventie van griep
De echte preventie van griep ligt in het voorkómen van de oorzaken. Belangrijk is:

voorkomen van overbelasting
een goede nachtrust
ritme in de dag, pauzes
goede voeding, roken en alcohol minimaliseren
zintuigen niet overbelasten
Kijken naar smartfone, televisie en computer beperken.
Warmte verzorgen, goed kleden.

Voor- en nadelen, en risico’s van griep
De genezingsreactie van het lichaam op deze kou is het maken van koorts. Koorts doorgloeit het lichaam, en ruimt koude gebieden op. Het immuunsysteem is in hogere staat van paraatheid. Zelfs kankercellen worden met koorts opgeruimd (mensen met kanker krijgen in het algemeen moeilijk of geen koorts). De oorzaak van de koorts is wat betreft dit opruimen van kankercellen niet echt van belang. Ook bij griep is de koorts dus in deze zin opruimend. Dat is een belangrijk voordeel van griep.
Er wordt eens goed opgeruimd in het lichaam. Men kan ‘beter’ worden van griep. Een aantal dagen bezinning, een en ander nog eens overdenken, zal daar aan bijdragen.
Helaas, en dat is dan een nadeel van griep, kan erna ook wel een tijd lang een slecht en moe gevoel blijven. Men is dan niet goed hersteld, er blijft iets van de griep hangen. Daar moet dan alsnog iets aan gedaan worden. En een week ziek zijn, met alle gevolgen voor werk en gezin, is eveneens een nadeel. We zijn daar niet allemaal meer zo op ingesteld.
De kans op een longontsteking met eventuele gevolgen hoort natuurlijk ook bij de risico’s van griep. Voor met name oudere mensen kan de griep-longontsteking dodelijk aflopen. Er is geen mens die dat niet zou willen voorkómen. Toch staat de longontsteking in de geneeskunde van oudsher bekend als “the old man’s friend”. Daarmee wordt aangeduid dat het in vergelijking met ziekten als kanker nog niet zo’n slechte manier is om te overlijden. Hier mag niet te makkelijk over worden gedacht. Maar wie de lijdensweg en levensmoeheid van heel oude mensen van nabij kent, snapt deze uitdrukking misschien.

De Griepprik
Ieder jaar wordt deze griepprik aangeboden als bescherming tegen griep. Men maakt daartoe vaccins tegen 3 virussen, waarvan men denkt dat deze het komende griepseizoen (november-februari) de kop op zullen steken. Zeker is dat dus niet, dat het één van deze drie virussen zullen zijn. Het griepvirus heeft bovendien de eigenschap zich nogal eens te veranderen. Daardoor is een vaccin eventueel onwerkzaam. Wie de gewone griepprik overweegt, moet dus beseffen dat dit geen absolute zekerheid biedt.

Bijwerkingen
De griepprik is niet altijd onschuldig. Men kan er een tijdje wat naar van zijn; sommigen die nooit griep hadden zijn er na de griepprik bevattelijk voor geworden.
Veel mensen twijfelen of ze de griepprik zullen nemen. De effectiviteit wordt soms ook van reguliere zijde betwijfeld.
Wie een ziekte heeft, een zwakke gezondheid heeft, overbelast is of wie erg bezorgd is kan de prik maar beter nemen.

Wie de griepprik wil, kan dit natuurlijk doen. Dat is een individuele keus.
Ook is een combinatie met Infludo of andere van de genoemde medicijnen mogelijk.
In ieder geval er zijn vele mensen in de praktijk, die al jarenlang met de
infludodruppeltjes de winter goed doorkomen.
Naast de medicijnen blijven bovengenoemde leefregels altijd van groot belang.

 

Huib de Ruiter, huisarts
en Henriëtte Froklage, uitwendige therapie